Kako da vaše cveće u vazi ostane dugo sveže

Kako da vaše cveće u vazi ostane dugo sveže

Morate priznati da prostoru ništa ne može dati život kao svež buket cveća u vazi. Međutim kada cveće krene da vene daje kontra efekat. Zato ćemo vam mi dati nekoliko saveta kako da vašem rezanom cveću produžite život.

Počnite od čiste vaze

Kako bi aranžman u vazi bio sugo svež i atraktivan potrebno je da dobro očistite vazu u kojoj će biti, kako bi uklonili sve štetne bakterije. Vazu možete očistiti mešavinom vode i izbeljivača: na jednu meru izbeljivača dodajte deset mera vode, operite vazu ovom mešavinom i zatim dobro isperite.

Uklonite donje listove

Uklonite sve listove koji su  potopljeni u vodu, jer će istrunuti i privući još bakterija u vašu vazu. Izbegavajte uklanjanje bodlji sa ruža, jer su one vrlo osjetljive na bakterije, a rane koje nastanu procesom uklanjanja će privući bakterije. 

Izrežite stabljike

Odrežite stabljike čistim, dezinfikovanim nožem ili makazama kako biste smanjili potencijalni kontakt s bakterijama.

Čuvajte cveće na hladnom

Direktna sunčeva svetlost i visoke temperature mogu značajno skratiti životni vek vašeg cveća u vazi, stoga izbegavajte da cveće držite u kuhinji ili blizu radijatora.

Držite cveće dalje od voća

Držite cveće dalje od posude za voće. Voće ispušta hormon zrenja etilen, koji uzrokuje da cveće i biljke stare brže.

Osvežite vodu u kojoj je vaše cveće

Žedno cveće je mrtvo cveće. Često proveravajte nivo vode kako biste bili sigurni da su krajevi stabljika obilno pokriveni vodom.  Svakih pet dana potpuno promenite vodu i ponovno odrežite stabljike.

Podelite ovaj post

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.